София Несторова

Кратка информация
Име София Ангелова Несторова
Родена
гр. Казанлък
Починала
гр. Пловдив
Жанровестихотворения
ИзданияРодна реч

Несторова, София Ангелова (Казанлък, 6.10.1955 – Пловдив, 18.05.2020). Завършва гимназия в Пловдив и славянска филология в Софийския университет, специалност чешки език и литература. Работи като специалист „Културна дейност“ в Управление „Старинен Пловдив“ (1978–1996). Основател и ръководител на Галерия „Стръмна“ в Стария град (1996–2003), редактор в издателска къща „Жанет 45“ (2002–2020).

София Несторова започва да пише поезия още в ученическите си години, първите ѝ публикации са в сп. „Родна реч“. Тя е поет с характер, което силно се отразява върху нейната пестелива поезия. В стиховете ѝ има много хъс, горчивина, обич и философско вглъбяване. Нейните нощни монолози поразяват с мъдростта си, в тях има и магия, и натежали от любов и трагизъм душевни състояния. Тези стихове са изведени от подсъзнанието или от нерадостното ежедневие, в което поезията е единственото утешение. В поезията си С. Несторова се обръща към предците – непосредствени и далечни, прави заклинания, мери своето поведение с мерките на общочовешкото и не допуска компромиси. Зад женската ѝ кротост, в която няма примирение, прозира упорство, зад огорчението от сивотата на ежедневието и човешките измени – отдаденост на духовността и красотата.

Превежда и редактира от чешки и руски. Член е на Дружество на преводачите в Пловдив. Не членува в никой от писателските съюзи.

София Несторова е носител на Националната награда за поезия Димчо Дебелянов (1983) и на Националната награда за поезия Иван Николов (1994).

Лириката ѝ е превеждана на чеш., унг., тур., исп., пол. и нем. ез. Нейни творби са включени в български и чуждестранни поетически антологии.

 

Светла Кьосева