Яница Радева

Радева, Яница Радева (Ямбол, 21.01.1977). Завършва Техникум по хранително-вкусова промишленост в Ямбол (1995), eкология и опазване на околната среда в Аграрния университет в Пловдив (2001) и българска филология в Софийския университет (2007), където защитава докторска дисертация на тема „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (2013). Дългогодишен редактор на научни монографии. Участва в редица семинари и школи по творческо писане.

Първата ѝ публикация е стихотворението „Есенни цветя“ във в. „Нива“ (1997). Нейни творби са включeни в множество антологии. Публикува поетични, прозаични и критически текстове в списанията „алтера“, „Литературни Балкани“, „Литературата“, „Ах, Мария“, „Следва“, „Море“, „Страница“, „ЛИК“, „Granta България“, в американското “Absinthe”, в хърватското “Poezija”, както и във вестниците „Култура“ и „Литературен вестник“.

Дебютната стихосбирка на Яница Радева – „Друг ритъм“ (2003), излиза в резултат от получена първа награда в Националния младежки конкурс Веселин Ханчев (2002). Сред спецификите на творбите от стихосбирките ѝ са сетивното улавяне на нюансите на човешката чувствителност и неусетното преплитане и контрастиране с актуалните потребности на новото консуматорско общество. Поетичните образи обръщат поглед към античната митология, българския фолклор и народната приказка, като разместените палимпсести разкриват необичайни и чудати картини, в които се оглеждат български и световни автори (Сафо, Омир, Ат. Далчев, Д. Габе, Г. Господинов и др.).

Първата ѝ книга с проза – „Бонбониерата“ (2011), с мозаечното си повествование се доближава до постмодерния фрагментарен роман. В нея се открояват характерни за лириката черти като изострен усет към детайла, умение за лаконизъм и „сгъстеност“ на езика, подтекстово пренасищане. В следващите белетристични книги на Радева се наблюдава преплитане на християнство, антична митология и съвременност. Докато в „Сезонът на Йоана“ (2015) сговорът между различните христологични връзки и митологични пластове е скрит в съвременен сюжет, в следващата ѝ книга – „Пътят към Тива“ (2017), заявяването на мита е основополагащо. Този роман предлага на читателя различен поглед към един от най-популярните митологични сюжети – разгадаването на енигмата на Сфинкса, и преосмисля мита за Едип в съвременен контекст. С „Поздрави от Хадес“ (2020) Яница Радева отново се завръща към Едиповата тема и архетипните образи, които са умело пренесени и проблематизират границите на родовото и индивидуалното.

Носител на множество награди, сред които Веселин Ханчев (2002), Петко и Пенчо Славейкови (2009), Яна Язова (2009), Наградата за млад автор на Министерството на културата (2011), Рашко Сугарев (2012) и др.

Нейни творби са преведени на англ., кор., мак., перс., рум. и хърв. ез.

 

Андриана Спасова

 

Библиографията е изготвена от Северина Георгиева

 

Аудиоархив


Яница Радева Радева (2020 г.)

Чете стихотворението „Процедура за забравяне на приятел“

Файл: Радева чете свое стихотворение.mp3 (1,19 MB) Държател: Яница Радева, личен архив

Книги от Яница Радева

ЗаглавиеЖанровеГодина
Друг ритъм2003
Бонбониерата2011
Кошерът на думите стихотворения2012
Обетован кръг : времена и пространства в поезията на Иван Теофилов2014
Сезонът на Йоана романи2015
Пътят към Тива2017
Поздрави от Хадес романи2020