Александър Шпатов

Александър Шпатов в ЧитАлнЯта; Държател: Александър Шпатов, личен архив
Кратка информация
Име Александър Ламбринов Шпатов
Роден
гр. София
Жанроверазкази
ИзданияСега, Стършел, Granta България, LiterNet

Шпатов, Александър Ламбринов (София, 14.12.1985). Завършва Американския колеж (2004) и право в Софийския университет (2010). Адвокат по вещно право. Докторант към Факултета по журналистика и масови комуникации с дисертация на тема „Качественото четене“. Чрез проекта „ЧитАлнЯта“ се ангажира с популяризирането и повишаване на интереса към литературата.

Шпатов дебютира с разказа „Далекоглед“ във в. „Стършел“ (2003). Дебютният му сборник „Бележки под линия“ излиза през 2005. Автор е на няколко сборника с разкази, излезли между 2008 и 2015. Сътрудничи в сп. „Granta България“, в. „Стършел“, в. „Сега“, електронното списание „Литернет“ и др.

Творчеството на Ал. Шпатов попада в руслото на постмодерната проза. Характеризира се с похвати като фрагментарност, интертекстуалност и оригинална игра с текста. Сред примерите за това са липсата на заглавия и позиционирането на разказите в бележки под линия (в сборника „Разкази под линия“), или разказът „Бири пред Народния“ от сборника „#НаЖивоОтСофия“, който е конструиран като разказ направи-си-сам с инструкции от автора как би могъл да се развие сюжетът. Други специфики в прозата на писателя са абсурдистките елементи, умелото боравене със сленг, динамично действие, иронични авторови ремарки, разположени в основния текст или в бележки под линия.

В прозата на Шпатов е подчертано застъпена темата за града. Сборниците му представляват мозайка, изграждаща образа на столицата, разгледана от различни перспективи. Действието в тях се развива около знакови софийски топоси. Преобладават сюжети с група младежи и особено фокусиран елемент от градската среда е градският транспорт. На своеобразната му сцена се разгръщат абсурдни истории, разказани през ироничен светоглед. А финалите на разказите се отличават с различни обрати.

В творчеството на писателя се открива влиянието на творци като Деян Енев и Георги Господинов, Алек Попов и Димитър Кенаров, О’ Хенри и Етгар Керет, Джеймс Джойс, Момо Капор, Итало Калвино и др.

С дебютната си книга „Бележки под линия“ Ал. Шпатов печели наградата Южна пролет (2006). Носител е и на Наградата за ярки постижения в областта на културата на Столичната община (за литература, 2015).

Негови произведения са преведени на англ., араб., нем., рус. и тур. ез.
 

Боряна Владимирова

Книги от Александър Шпатов

ЗаглавиеЖанровеГодина
Бележки под линия разкази2005
Разкази под линияразкази2008
Fußnotengeschichten. - Klagenfurt2010
Календар с разказиразкази2011
#На живо от София : Т. 1 : Кратки градскиразкази2014
# livefromsofia разкази2014
#На живо от София : Т. 2 : Кратки градскиразкази2015