Борис Христов

Борис Христов; Държател: Борис Христов (личен архив)
Кратка информация
Име Борис Кирилов Христов
Роден
с. Крапец, Пернишка обл. (днес несъществуващо; залято през 1953 г. от водите на язовир Студена)
Жанроверомани, стихотворения, сценарии
ИзданияСтрума, Феникс

Христов, Борис Кирилов (с. Крапец, Пернишка област, 14.08.1945). Завършва гимназия в Перник и българска филология във Великотърновския университет през 1970. Работи като учител, журналист, редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, в литературен алманах „Струма“, сп. „Феникс“ и др. Участва активно в дисидентските групи срещу режима на Т. Живков. Член на Сдружението на българските писатели, на Управителен съвет на фондация „Свободно поетическо общество“, на Управителен съвет на фондация „Отворено общество“ до 1997. Поет, прозаик, сценарист на игрални и документални филми.

Поезията на Христов е сред най-безспорните постижения в българската литература през 70-те и 80-те години на ХХ в. Първата му стихосбирка „Вечерен тромпет“ се възприема като изключително явление, но и като опасно изключение на фона на тогавашната идеологизация и нормативен диктат в литературата. Създавайки собствен свят, метафорично наситен и несводим към каквито и да било клиширани образци, стиховете на Христов възвръщат критерия за нравствен максимализъм и стойността на индивидуалното присъствие в цялостния поетичен контекст. Неговите търсения са в сферата на задълбоченото философско и екзистенциално осмисляне на битието като алтернатива на настоящето. Реминисценциите от детството, изстраданата духовна обвързаност с майката и осмислянето на смъртта като дълбоко свързано с живота ни тайнство са в еднаква степен в основата на неговите поетически търсения. Ако във „Вечерен тромпет“ митологичното и всекидневното се покриват взаимно, то в „Честен кръст“ митът се индивидуализира, придобива измеренията на лична митология, осмисляна като съдба. Христов използва библейска символика, за да съхрани и удържи индивидуалното, преживяно и като обемащ живота духовен свод, и като разпадаща се пясъчна пирамида. Стихотворения като „Мравките пеят“ и „Стената“ звучат като поетични присъди над бездуховността на времето. Още повече това важи за поемата „Честен кръст“ – със значение на поетичен манифест за неговото творчество. След „Честен кръст“ Христов престава да пише поезия и се насочва към прозата. Ранните му повести „Сляпото куче“ и „Долината на обувките“ изграждат маргиналния свят на отхвърлени от обществото несретници, в който лудостта и свободните преходи между реалността и видението изричат притчите на съхранената човечност. Романът „Бащата на яйцето“ представлява сюрреална смес от апокалиптични видения, митологични пародии и парадоксални смислови паралели и трансценденции, демонстрираща оригинална писателска техника и многопластови, калейдоскопично разместени духовни послания. Същността на поезията като проклятие и пророчество е тема на повестта „Смъртни петна“. В нея Христов вмъква свои тристишия, писани още през 60-те и 70-те години; по-късно те излизат в книгите „Думи и графити“ и „Думи върху други думи“, в които е потърсена и дълбока смислова обвързаност с рисунките на Яна Левиева и Анри Кулев.

Христов е автор и на редица сценарии за игрални, документални и анимационни филми – „Бащата на яйцето“, „Смъртта на заека“, „Сънувам музика“, „Лабиринти“, „Корабът“ и др. Участва в международната писателска програма на университета в Айова, САЩ; осъществява авторски рецитали в Торонто, Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Хамбург, Мюнхен, Атина, Делхи, Варшава и др. Съставител и редактор е на десетки книги, като значимо негово постижение е изданието на „Веда Словена“, както и антологиите на българския разказ и на народните песни и умотворения.

Антологичната му книга „Крилете на вестителя“ е преведена на англ ез.; негови стихове са превеждани на англ, ит., нем., рус., унг., хинди и др. ез.

 

Едвин Сугарев (текст и библиография)

Аудиоархив


Борис Кирилов Христов (28.05.2009 г.)

Думи на поета при получаването на наградата „Орфеев венец“ на церемония в Античния театър в Пловдив.

Файл: Христов за таланта.mp3 (2,08 MB) Държател: Архив на Българското национално радио

Книги от Борис Христов

ЗаглавиеЖанровеГодина
Вечерен тромпетстихотворения1977 (1979)
Честен кръстстихотворения1982
Бащата на яйцеторомани1987 (2016)
Сляпото куче : Долината на обувкитеповести1990
Смъртни петнаповести1990
Думи & Графити : Стихотворения и графика / Яна Левиева. = Words & Graphite / Yana Levievaстихотворения1991 (2001 / Съавт. с Милко Божков)
Крилете на вестителя : [Сборник]1991
Честен кръст = Cross my heart / [transl. by Roland Flint & Lyubomir Nikolov] ; [artist Sasho Anastassov]поеми1993
Думи върху други думи : [алегории] = Words on words / transl. by Betty Grinberg ... [и др.]1993
Krizova cesta = Честен кръст/ Prel. Ludmila Krouzilova 1993
Черни думи върху черен лист1997
Вечерен тромпет ; Честен кръст / Състав. Иван Станковстихотворения2000
Думи, глина и графити / Съавт. със Захари Каменов2003
Спомени за хора, камъни и риби2013
Книга на мълчанието = Book of silence / [transl. John Hamilton]2014
Стълп от прах : избрано2015

Книги за Борис Христов

АвторЗаглавиеГодина
Станков, ИванСмърт не може да има : В лирическия свят на Борис Христов1996
Сб. Борис Христов в българската литература и култура : изследвания, статии, есета / Състав., предг. Пламен Дойнов2013
Кирилова, Нели Думи за "Сенки на думи" на Иван Станков / Нели Кирилова. - Рецензия за кн.: Сенки на думи : мотиви в поезията на Борис Христов2016