Весела Фламбурари

Весела Фламбурари; Държател: Весела Фламбурари, Личен архив
Кратка информация
Име Весела Николова Фламбурари
Родена
гр. Добрич
Жанровеесета, пиеси, приказки, разкази, романи, статии, сценарии
ИзданияСлавейче, Литературен вестник, LiterNet, Открита литература, Public Republic, Книголюбие, Диалог, Сборище на трубадури

Фламбурари, Весела Николова (Добрич, 17.01.1967). Баща ѝ е известният български скулптур Никола Богданов. Завършва средно образование в родния си град (1986), висше в Националната академия за театрално и филмово изкуство – „Актьорско майсторство за куклен театър“ (1990). Получава магистърска степен по културология в Софийския университет (1997). Първите ѝ публикации в сп. „Славейче“ са с фамилията Богданова, с нея е издадена и дебютната ѝ книга „Приказки за мъничета“ (1999). Съпругът ѝ Василиос Фламбурарис е гръцки поет, лауреат на престижни литературни награди. В Българското национално радио, програма „Христо Ботев“, В. Фламбурари води авторско предаване „Тинтири-минтири“ (1993–2000), в което представя и свои авторски приказки. По нейни приказки има реализирани телевизионни филми в Българската национална телевизия, както и епизоди от предаването „Лека нощ, деца“. Весела Фламбурари е автор на пиеси за деца, които са поставени в България и Гърция. Редовен сътрудник е на електронни и печатни литературни списания: „Открита литература“, „LiterNet“, „Public Republic“, „Книголюбие“, „Диалог“, „Литературен вестник“, „Сборище на трубадури“. В тези издания тя публикува литературноисторически и теоретични статии по проблеми на фантастиката и фентъзи литературата.

Весела Фламбурари е съсобственик (с Катя Кирилова) на Издателска къща „Ателие за българска детска литература „Горната земя“, в която са издадени осемнайсет книги в жанровете детско-юношеско фентъзи, детска литература и фантастика за най-малките. Многобройните срещи на писателката с деца у нас и в чужбина преминават като пърформанс. Сюжетите на нейните книги проследяват перипетиите, които съпътстват израстването на детето, изграждането на ценностната му система, оформянето му като свободна личност, която отстоява своята идентичност. Съществено място в тях имат национални исторически реалии, фолклорни митове и легенди, екзотични образи, препратки към ритуали, характерни за индоевропейските религии. Фентъзи трилогията „Приказки от горната земя“ („Мина, магиите и бялата стъкленица“, „Мина и магията за предсказание“, „Мина и тайната на магиите“) е емблематична за нейното творчество. Основната ѝ тема е приятелството. Изобилието на приключения, въображение, спонтанност, креативност и хумор правят трилогията една от поредиците, най-четени от тийнейджърите. Трите романа на Весела Фламбурари са сполучливо съчетание на традициите на българските вълшебни приказки и класическите принципи на фентъзи романа. Най-важната отлика е тяхното българско звучене и автентичност, топлотата и хуманността. През съня, играта, ролите, фикцията, през несъзнаваното читателите се докосват до екзистенциални и философски въпроси, до магията на динамично променящото се време-пространство. Нейните книги неусетно приобщават и възрастния читател към интимността и неповторимостта на детския свят и преживявания, провокират го към размисъл за неговите приоритети и ценностни скàли.

Весела Фламбурари е носителка на следните международни и национални литературни награди: Национална награда за детска литература Петя Караколева (2010); Национална награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване (2011); Plaketa Mali Princ (Босна и Херцеговина, 2012); Национална награда Най-добър детски фантаст (2014); Награда от Българския национален клуб за фентъзи, фантастика и хорър (2019); Международна награда като съавтор в Songs of peace, the World’s biggest anthology (2020).

Нейни произведения са преведени на англ., босн., грц., срб., хърв., чеш. и швед. ез.

 

Росица Чернокожева

Аудиоархив


Весела Николова Фламбурари (11.10.2018 г.)

Весела Фламбурари говори за детската книга, за своите герои и за творческата фантазия.

Файл: Фламбурари за детската книга.mp3 (6,18 MB) Държател: Архив на Българското национално радио

Книги от Весела Фламбурари

ЗаглавиеЖанровеГодина
Приказки за мъничета2000
Приказки от Горната земя : Кн. 12005
Приказки от Горната земя : Кн. 22006
Приказчици2006
Миличко мое тефтерче! : Съчиненията на малката мишка Метличина2009
Приказки за театър2009
Коледни приказчици2010
Приказчици, приказчици2010
Майска нощ с феята-кандилка2012
Мина, магиите и бялата стъкленица2015
Мина и магията за предсказание2016
Мина и тайната на магиите2017
Майстори на феи2017
Nesto u Mraku2017