Димитър Кенаров

Димитър Кенаров; Дата: 08.08.2020; Държател: Димитър Кенаров, личен архив
Кратка информация
Име Димитър Пламенов Кенаров
Роден
гр. София
Жанровеесета, пътеписи, репортажи, стихотворения, публицистика
ИзданияДневник, Култура, Капитал, Литературен вестник, Сега

Кенаров, Димитър Пламенов (София, 25.01.1981). Завършва Американския колеж в София (1999), американска и руска литература в колежа „Мидълбъри“ в щата Върмонт, САЩ (2004) и магистратура по английска и американска литература в Калифорнийския университет (Бъркли, 2010). По време на следването си започва да се занимава с литературна (наративна) журналистика, известна още като feature journalism, long form. Стажува в „Литературная газета“ (Русия) и „Атлантик мънтли“ (САЩ). От 1999 е журналист на свободна практика. Като кореспондент отразява събития от различни точки на света. От 2000 е коментатор и анализатор в множество български и чуждестранни медии – радио, телевизия, печат. От 2006 изнася лекции като гост-преподавател в университети, гимназии, фестивали в САЩ и Европа. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация на европейските журналисти и на Американския център PEN.

Първото си стихотворение Д. Кенаров отпечатва в сп. „Кръг“ (1998). Негови публикации на български език излизат във в. „Култура“, „Литературен вестник“, „Дневник“, „Сега“, „Капитал“. Списание “Virginia Quarterly Review” е едно от първите чуждестранни издания, в които започва да пише (2006), и става негов помощник-редактор (2008). Освен с поезия, журналистика и литературна критика Д. Кенаров се занимава и с фотография. През 2013 открива дебютната си фотоизложба „Газ, вода и революция: образи от „Таксим“ в софийската галерия „Ластици“ с кадри от протестите в Истанбул.

Публикува обширни публицистично-белетристични текстове в известни международни издания като “Esquire”, “Nation”, “Foreign Policy”, “New York Times”, “New Yorker”, “Boston Review”, “The International Herald Tribune” и др. Стихове, есета, репортажи, пътеписи и преводи на Д. Кенаров са поместени в българската и чуждестранната преса. Някои от пътеписите му от България, Сърбия, Северна Македония, Босна, Румъния и Ирак са селектирани три пъти за годишната антология „Най-добрите американски пътеписи“ (2009, 2012, 2013). Автор е на две стихосбирки на български език – „Пътуване към кухнята“ (2001) и „Апокрифни животни“ (2010).

Двете стихосбирки на Д. Кенаров са добре обмислени и концептуално завършени книги. В тях на преден план изпъква умението на автора посредством хумора и иронията да създаде нетипични образи, повдигащи наболели обществено-политически проблеми на съвременното космополитно общество – улавянето на универсалното в националната идентичност, идиличната носталгия по детството и непокварения поглед, желанието за връзка с предците и разрива с традицията и др. С книгата си „Апокрифни животни“ поетът показва социално ангажираната си позиция, като предоставя събраните средства на софийската зоологическа градина. Образите в нея едновременно очароват и разтърсват с демаскирането на невидимите апокрифни теми като изличената човечност на сегашното консуматорско общество, малтретирането и съзнателното масово изтребление на животните за целите на индустрията. Оригинален принос на Д. Кенаров към съвременната българска поезия е съзнателният авторов рефлекс към разгръщане на цялостен поетичен свят с модели, идентифициращи се със съвременни реалии.

В негов превод излиза стихосбирката „Крузо в Англия“ (2006) от американската поетеса Елизабет Бишъп.

Още като студент Кенаров е удостоен с три академични награди (2004) за дипломната си работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски. За „Пътуване към кухнята“ получава специалната награда на конкурса Южна пролет (2001). Носител е на годишната награда за публицистика на американското списание “Virginia Quarterly Review” (2006).

Книгата на Д. Кенаров „Апокрифни животни“ е преведена на чеш. ез. от д-р Марцел Черни от Славянския институт към Чешката академията на науките.

 

Андриана Спасова

 

Библиографията е изготвена от Северина Георгиева

 

Аудиоархив


Димитър Пламенов Кенаров (21.11.2008 г.)

Чете стихотворението си „Тигър-човекоядец“ от „Апокрифни животни“.

Файл: Кенаров - Тигър-човокоядец.mp3 (2,70 MB) Държател: Архив на Българското национално радио

Димитър Пламенов Кенаров (05.08.2020 г.)

Чете стихотворението „Козата“ от „Апокрифни животни“

Файл: Кенаров чете свое стихотворение (online-audio-converter.com).mp3 (2,07 MB) Държател: Димитър Кенаров, личен архив

Книги от Димитър Кенаров

ЗаглавиеЖанровеГодина
Пътуване към кухнята2001
Апокрифни животнистихотворения2010
Apokryfní zvířataстихотворения2012