Йордан Бадев

Йордан Бадев; Държател: Йордан Бадев, Личен архив
Кратка информация
Име Йордан Антонов Бадев
Роден
Битоля, Македония
Починал
гр. София
Жанровекритически бележки, литературнокритически очерци, портрети, рецензии, скици, спомени, статии, реферати
ИзданияЗлаторог, Зора, Македония, Мироглед, Слово, Народност

Бадев, Йордан Антонов (Битоля, Македония, 25.02.1888 – София, 20.09.1944). След като завършва гимназия в родния си град (1906), следва славянска филология в Софийския  университет. Продължава образованието си в Лозана, Швейцария. От ранни години се включва в освободителните борби на Македония. Учителства в Битоля и София, работи и като секретар на Народния театър. От 1931 е редактор по културните въпроси във в. „Зора“. Сътрудничи на редица издания, сред които „Мироглед“, „Слово“, „Народност“, „Македония“. Участва в редактирането на последните две. От 1922 сътрудничи и на сп. „Златорог“. Със своите идейни и политически позиции Бадев си спечелва противници сред левите среди в България и е обект на остра, често невъздържана критика. Набеден е от тях за фашист и великобългарски шовинист. Убит без съд и присъда след преврата на 9 септември 1944. Шест месеца по-късно посмъртно осъден на смърт от т. нар. Народен съд. През 1996 присъдата му е отменена от Върховния съд.

Бадев е един от най-активните критици и публицисти в България между двете световни войни. Автор е на стотици статии за събития от културния живот в страната – театрални постановки, концерти, изложби. Въпреки някои лични пристрастия в оценките, текстовете му го открояват като талантлив публицист и журналист с усет за значимото в духовния живот. Като литературен критик следи отблизо литературния процес и се отзовава при всяко по-значимо постижение или неуспех на български автор. Проявява се като наблюдателен портретист и очеркист. Публикувал е текстове за всички по-изтъкнати български поети и белетристи между двете световни войни. Успява да улови най-характерното за анализирания автор и да го представи лаконично и точно. Разполага творчеството на писателите в съответния литературноисторически контекст и така набелязва тенденции и направления в българската литература. Пише и проникновени теоретични и обзорни статии. Френски възпитаник, последовател на А. Тибоде, Е. Фаге, Ф. Брюнетиер и др., той се бори за обновяването на българския роман и лирика. При анализите си се ръководи от убеждението, че произведението на изкуството трябва да стои далеч от всяка политическа тенденциозност и идеологическа пропаганда. Твърдото отстояване на този принцип предизвиква враждебното отношение на комунистите към иначе добронамерения и либерален критик, но води и до подценяване от негова страна на някои талантливи представители на социалистическото течение в литературата, като Хр. Смирненски. Въпреки това, с публикациите си Бадев утвърждава и стимулира перспективни направления и имена в българската литература.

Псевд.: Брусников, И. Т.

 

Андрей Ташев

 

Библиографията е изготвена от Диана Ралева (Книги от... и Книги за...)

и Северина Георгиева (Статии за...)

Книги от Йордан Бадев

ЗаглавиеЖанровеГодина
Трите македонски организации : Реферат, прочетен пред III велик събор на Макед. братства в България реферати1921
Заговорът против Тодор Александров по данни на Вътрешната макед. револ. организация. документалистика1924
От ранно детство : Спомени. спомени1928
Скици на живите. скици1934
Животът и изкуството. есета1938
Даме Груев : Живот и дело. биографии1943 (2021)
Позиция : Лит.- крит. очерци. литературнокритически очерци1993
Епически поемипоеми2009
Слово и Родина / Състав. Божидар Кунчевесета2010

Книги за Йордан Бадев

АвторЗаглавиеГодина
Ляпчева, ЕленаЙордан Бадев : "Забравеният" литературовед. Библиографски указател1993
Ефремов, ЕфремМасонски идеи в творчеството на Димо Кьорчев и Йордан Бадев 2001

Статии за Йордан Бадев

АвторЗаглавиеИзданиеДатаБрой
Ликова, Розалия"Позицията" на критика : Възвръщането на Йордан БадевНово слово : Всекидневник за политика, стопанство и култура26.01.19941
Пешева, Кичка"Забравеният" или забранен литературовед Йордан Бадев Библиотека19958-9
Пешева, Кичка"Забравеният" забранен критик Йордан Бадев Детонация07.11.1996264
Радева, ВиолетаТрагедията на Йордан БадевЛитeратурен форум24.02.19987
Радева, ВиолетаЙордан Бадев - критикът с неподкупна съвест Българска нация03.19981
Коев, АтанасЙордан Бадев : 120 г. от рождението му Про & Анти04.04.200814
Начева, Гергана НачеваЙордан Бадев. Забравеният редактор Годишник - Бургаски свободен университет2014Т. 30.