Кръстю Пастухов

Кратка информация
Име Кръстю Ивайлов Пастухов
Роден
гр. София
Починал
гр. София
Жанровепоезия, приказки, романи, сценарии
ИзданияДемокрация, Народна младеж, Столица, Про&Анти

Пастухов, Кръстю Ивайлов (София, 23.05.1941 – София, 3.02.2017). Внук е на българския политик социалдемократ Кръстьо Пастухов. През 1947 семейството им е изселено от София, а баща му е въдворен в лагер. Прекарва детството си из врачанските села, където майка му, за да издържа семейството, работи като учителка. Кръстю Пастухов завършва българска филология в Софийския университет (1978), прави следдипломна квалификация по библиотекознание и библиография (1983). Работи като строителен работник и реставратор, сценичен работник, преподавател в Института за чуждестранни студенти, уредник в Националния литературен музей, библиотекар на Софийската адвокатска колегия, а след 1989 – редактор във вестниците „Столица“, „Демокрация“, „Про&Анти“ и експерт в агенция „Авторско право“ в Министерството на културата. В периода 2006–2011 е преподавател в Българското училище „Дора Габе“ във Варшава. Повече от двадесет години е хоноруван сценарист в Детска редакция на Българската телевизия, където заедно със Севдалин Генов създават в съавторство множество детски предавания и сериали. Тоталитарната власт системно му забранява да работи в БНТ, поради което част от сценариите му са подписани с бащиното му име Ивайлов. Няма възможност и да печата. Разказите му „Минигаси“, писани през 1968 г., излизат едва през 1997. Член е на Съюза на българските журналисти и Сдружението на български писатели.

Кръстю Пастухов е поет, белетрист, журналист, сценарист. Литературният му дебют е в началото на 60-те години на ХХ в., когато Георги Константинов, като редактор във в. „Народна младеж“, публикува негово стихотворение. Преди 1989 публикува само приказки. Издал е (самостоятелно и в съавторство) над двадесет книги със стихове, приказки и разкази, един роман („Mail-Jazz“, в съавт. с Олга Шурбанова). Заедно със Севдалин Генов са автори на мюзикъла „На приказки с Климент“, на сценарии за анимационни и научно-популярни филми и телевизионни поредици за деца („Магазинчето на приказките“, „Неделен експрес“, „Капитанът и Мартин“, „Спилитим и Рашо“ и мн.др.). Отминаван от медиите и литературната критика, като писател и поет Кр. Пастухов остава самотник в българската литература. От друга страна, това го кара да изгради своя поетичен свят като независим от идеологическите предпочитания на властта и от литературните моди, вдъхновяван единствено от природата и от света на културата.

Започва да издава поезия след демократичните промени от 1989. Още в първата си стихосбирка „Варварица“ е видимо своеобразието на стила му. Поетическите му текстове са лапидарни, в тях многообразието на чувствата и сетивността, психологическият мотив или философското внушение са предадени с акварелен рисунък, с музикален ритъм и деликатен нюанс на изказа. Поетът избягва разточителствата, обясненията и сложните метафорични конструкции – стиховете му са отблясък, миг, внезапни срещи на съзвучия и контрасти, в които недоизказаното е винаги повече от изказаното. Любовната лирика е сред най-предпочитаните форми в цялото му творчество. Ключови образи-символи – вятърът, пеперудата, светулката, петелът, тишината – стават семантични ядра на стихотворения, които излъчват хармония между психологическото и философското съдържание. Поетическият стил на Пастухов е определящ и за неговите белетристични творби. Поезия изпълва разказите и приказките му, преплита се с фантазното, с искрящите игрословици, а иронията и нонсенсовите обрати ги превръща в литература за всички възрасти.

Специфична като жанр е книгата му „Mail-Jazz“ (в съавт. с Олга Шурбанова). В поредицата от разменени между авторите имейли са споделени както спомени от миналото им и техните проекции върху настоящето, така и родени от въображението приказки и преживелици, умело размесени с гегове, забавни и парадоксални случки. Книгата, изпълнена с носталгия по едно отдавна отминало време, по отишли си рано приятели, но и с иронично-скептичен поглед върху днешния ден, може да бъде наречена свидетелство за две епохи – от живота на авторите и на страната им.

Кръстю Пастухов е награждаван с Отличие на Министерството на културата за най-добри телевизионни филми за деца, с наградата Ханс Кристиан Андерсен за съвременна българска приказка, както и с почетна грамота и плакет на Министерство на културата за заслуги в развитието и разпространението на българската култура (2001). По негов сценарий (в съавторство със Севдалин Генов) е създаден анимационният филм „Песен от глухарчета“, удостоен с наградата Сребърен лъв на Международния кинофестивал във Венеция. Поетическите му сборници: „Небесна врата“ (2006), „Отражения“ (2008) и „Бликове“ (2010) имат премиери и във Варшава. По негови стихове художникът Васил Попвасилев създава серия графики, представени на изложба в София (2011).

Стихове на Кр. Пастухов са превеждани на нем., пол., унг. и швед. ез.

 

Мариана Тодорова

 

Библиографията е изготвена от Нина Зафирова

Книги от Кръстю Пастухов

ЗаглавиеЖанровеГодина
Рачето, сънят и раковината / Генов, Севдалин Паунов ; Ивайлов, Кръстюприказки1972
Шапка на луната : Приказки [за деца] / Кръстю Ивайлов, Севдалин Генов ; Худож. Никифор Русковприказки1982
ПрежИвяното1994
Опозиция : Разкази и стихове / Кръстю Пастухов, Любен Лачанскиразкази, стихове1996
Зеленуркиприказки1997
Варварица : Пастели1998
Божицистихове1999
Драскотинистихове1999
Насън и наяве стихотворения2000
Великден / Кръстю Пастухов, Любен Лачански ; Предг. Ана-Мария Кръстева ; Худож. Светла Георгиевастихотворения2001
Всичко наоколостихове2001
Камъчета : Посвещениястихове2002
Словеса / Кръстю Пастухов, Любен Лачански ; [Предг. Атанас Свиленов] ; Рис. Георги Трифоновстихотворения2002
Пееща водастихове2003
Стръковестихове2004
Deja vuстихове2005
Рождествостихове2005
Небесна врата : Избрани стихове / Кръстю Пастухов ; Състав., предг. Севдалин Геновстихове2006
Отражения стихове2008
Бликовестихотворения2009
Mail-Jazz / Олга Шурбанова, Кръстю Пастухов2011
Лети, лети... слон : приказки / Кръстю Пастухов, Севдалин Генов2018