Мая Дългъчева

Мая Дългъчева.; Дата: 2013; Държател: Мая Дългъчева, Личен архив
Кратка информация
Име Мая Георгиева Дългъчева
Родена
гр. Стара Загора
Жанровегатанки, драми, либрето, песни, поезия, приказки, мюзикъли
ИзданияРодна реч

Дългъчева, Мая Георгиева (Стара Загора, 5.05.1967). Завършва Руска езикова гимназия в Стара Загора (1985), начална педагогика в Пловдивския университет (1989) и Монтесори педагогика и терапия в Internationale Akademie für Entwicklungs-Rehabilitation (2016) в Мюнхен. Работи няколко години като учителка в родния си град; ръководи детски литературен клуб в читалище „Родина“; редактор е на поредицата за предучилищна възраст „Първите седем“, на литературното списание „Участие“ и на раздела „Детска литература“ в eлектронното списание „Литернет“. През 2005 се премества да живее в София и работи в Съюза на българските писатели в отдел „Връзки с обществеността“. Води детски литературен клуб към Детския отдел на Столична библиотека.

Първите ѝ публикации са в сп. „Родна реч“ и в антологията „Дон Кихот в българската поезия“ (1988), където публикува стихотворението „Дон Кихот“. Дебютира с книга за деца – „Слон и чадър“ (1999), а през 2000 издава и стихосбирка за възрастни – „Семки от ябълка“.

Пише поезия, детски приказки, гатанки, драматургия за куклен театър, либрета, текстове за песни. Автор е на няколко стихосбирки за възрастни, множество книги за деца, куклени пиеси, детски мюзикъли и песни. По нейни текстове са създадени над 100 детски песни и множество куклени спектакли, играни в страната и чужбина. Наред с авторските си творби се ангажира и в областта на приложната литература като автор в редица образователни проекти. Нейни текстове и песни са включени в учебници и помагала за предучилищна и начална училищна възраст. Съвместно с детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ и Държавната опера (Стара Загора) създават поредица от образователни мюзикъли за деца: „Немитата круша“, „Космическа приказка“ и др. Работи съвместно с композиторите Хайгашот Агасян, Красимир Милетков, Светослав Лобошки и др.

В творбите си за деца Мая Дългъчева отразява детския свят като период на най-изявена креативност и спонтанност. Детето в творчеството ѝ така пренарежда света на възрастните, че винаги изненадва с  въображение и игривост. Авторката разкрива чудесата на света пред всяко детско поколение посредством вечните теми за детството – игра, смях, изненади, тайни и страхове. Детето открива света през очуднението от заобикалящото го тайнство на живота. Особено място в стиховете ѝ  заема най-важната отлика на детето – да превръща всичкo в игра. Същевременно нейните стихове са продължение на традициите на българската класика за деца.

Мая Дългъчева се занимава и с преводаческа работа – превела е произведения на Астрид Линдгрен, Сергей Козлов и др.

Носител е на грамота Златен век (2006); на Втора награда в Международния конкурс за приказка Europe in a fairytale (2007), на Наградата за детска литература на Съюза на българските писатели (2009); на Националната награда за детска литература Петя Караколева (2013). Номинирана е за наградата Astrid Lindgren Memorial Award (2019, 2020).

Нейни произведения са включени в редица поетични антологии. Творбите ѝ са преведени на англ., исп., рус., сръб., фр. и др. ез.

 

Росица Чернокожева