Рада Москова

Кратка информация
Име Рада Стефанова Москова
Родена
гр. Габрово
Жанровепиеси, поеми, приказки, стихотворения, стихове, сценарии, проза за деца

Москова, Рада Стефанова (Габрово, 3.05.1933). Завършва Висшия медицински институт в София и кратко време работи като лекар в родния си град. Москова става драматург в Централния куклен театър, а после и в Народния театър за младежта (1962–1980). Първата ѝ книга е стихосбирката за деца „Пеперудка“ (1967), последвана от „Между минутите“ (1969). Високата оценка на Петър Увалиев, емигрант и журналист в БиБиСи, не е положителна препоръка в идеологическия и естетическия контекст на времето на социализма и е една от причините следващата поетическа книга на авторката да бъде издадена едва двадесет и шест години по-късно. Междувременно Москова се насочва към литературата за деца и се налага като едно от нейните емблематични имена. Пише стихове („Парчета от време“), приказки, множество куклени пиеси, сред които „Разходка с хвърчило“, „Бръмчилото“ и др. Пиесата ѝ „Къде отиваш, конче?“ е една от най-поставяните български пиеси за деца по света, преведена е на повече от десет езика. Москова е автор на филмовите сценарии: „Куче в чекмедже“ (1982), „Горе на черешата“ (1984), „Тони“ (1991), „Здравей, бабо!“ (1992), „Разговор с птици“ (1997), „Госпожа Динозавър“ (2002). Тя определя детството с двустишието: „Градините на Рая, откъдето / познанието ни изгонва“. Стиховете и прозата ѝ за деца не съдържат натрапчива дидактика. Тя вижда световете на възрастния и детето като огледални, проследява (особено в киносценариите) нелекия, а и самотен детски път в процеса на социализацията, в усилията да се съвместят магията и реалността.

През 2012 е публикувана прозаическата ѝ книгата „Ние – негероите“, а три години по-късно – „Почти живот“, своеобразно нейно продължение. И в двете произведения се съдържат автобиографични елементи, но писателката споделя: „Гледам на нея като на биография на поколението, към което принадлежа. Биографичните моменти, доколкото ги има, не засягат само мене“. Москова се връща назад, в проблематичните години на ранния социализъм в опита си да разбере индивидуалните човешки избори и на своите, и на несвоите.

Рада Москова е носител на Национална литературна награда Дора Габе (2013), на наградата Златно перо (2018) и на Специалната награда за цялостен принос в развитието на българската драматургия за куклен театър на Асоциацията на куклените театри в България АКТ–УНИМА (2019).

Филмът „Куче в чекмедже“ получава Награда на СБФД (1982) и Първа награда на фестивала във Варна (1983), а „Разговор с птици“ – наградата Лив Улман (Чикаго, САЩ, 1998).

Нейни творби са превеждани на англ., нем., рус., фр., пол. ез.

Маринели Димитрова

 

Библиографията е изготвена от Нина Зафирова

Книги от Рада Москова

ЗаглавиеЖанровеГодина
Пеперудка : [Стихове за деца]стихове1967
Между минутите : Стиховестихове1969
Улички бъбривки : [Стихотворения за деца]стихотворения1971
Тигърчето Спас : Поеми за най-малкитепоеми1980 (2016)
Хей конче : Приказкиприказки1982
Парчета от време : [Стихотворения]стихотворения1995
Фигури от думи : [Поезия и проза]2000
Люляци и палачинки : 5 пиеси и 5 интермедиипиеси2004
Ние – негероите2012
Почти живот2015