Никола Вапцаров

Никола Вапцаров; Държател: Институт за литература
Кратка информация
Име Никола Йонков Вапцаров
Роден
гр. Банско
Починал
гр. София
Жанровепоеми, поезия, стихотворения
ИзданияЛетец, Литературен критик, Борба
Направления и кръговеПоети на 40-те години

Вапцаров, Никола Йонков (Банско, 7.12.1909 – София, 23.07.1942). Роден е в семейството на Йонко Вапцаров, един от известните пирински комити, водач на чета, деец на ВМРО, силна и деспотична фигура. Майката Елена Вапцарова е чувствителна, образована и интелигентна жена, протестантка по вяра, завършила Американския колеж в Самоков. Чест гост на семейството е Пейо Яворов, който ще се превърне в един от най-важните поети за Вапцаров.

В ученическите си години Никола чете много, проявява жив интерес към литературата и техниката. Завършва прогимназия в Банско (1924) и гимназия в Разлог (1924–1926). През 1926, на 17 години, публикува във в. „Борба“ първото си стихотворение – „Към светли идеали“. Същата година по настояване на баща си кандидатства в Морското машинно училище във Варна. Истинското му желание е било да се занимава с литература, но не успява да се противопостави на бащата. През 1932 завършва ММУ, пътува като стажант-механик на кораб из Средиземно море, обикаля Александрия, Цариград, Хайфа, Кипър, под „едрите звезди над Фамагуста“ (стихотв. „Писмо“). Същата година при дипломирането Вапцаров произнася тържественото слово от името на випуска, което се запомня със съвсем нетържествената си остра критика към порядките в училището и към това, което чака випускниците отвън – „безрадостния пряпорец на безработните“ и „компромиси за хляб“. Връща се в родния си край и същата 1932 започва работа като машинен техник във Фабриката за хартия в с. Кочериново. Влиза в профсъюза там, изнася сказки, основава самодеен театър, и сам режисира и играе в над 20 постановки по класически автори. През 1934 се жени за Бойка Вапцарова.

Следващата ключова година в биографията и творчеството на Вапцаров е 1936. Уволнен от фабриката в Кочериново като „неблагонадежден“, той се премества в София. Семейството живее трудно, без работа, преживяват лична трагедия – губят първородния си син Йонко, починал няколко месеца след раждането си. Но през същата драматична година Вапцаров излиза от няколкогодишното си поетическо мълчание и започва да публикува стихотворенията, които влизат в личния му и в националния канон. Произведенията му започват да излизат в левия литературен печат, завързва литературни приятелства сред столичната лява интелигенция. Работи за кратко като машинист в мелницата на Бугарчеви, после като огняр в Държавните железници (1936–1938) и като машинен техник в Софийския екарисаж (1938–1940). От 1938 е член на Македонския литературен кръжок.

Остават му шест години, в които Вапцаров създава основния корпус от своето литературно творчество. През 1937 със стихотворението си „Романтика“ печели конкурса на сп. „Летец“ за произведение на въздухоплавателна тема. Радиодрамата му „Бент“, написана специално за конкурса на Радио София, печели втора награда, като първа не е присъдена. (Със спечелените пари, по спомени на близките му, успява да си ушие костюм – „с карирано сако и сив каша панталон“. С този костюм той е на процеса и с него е разстрелян.)

През този период, 1936–1939, са написани почти всички онези стихотворения, които влизат в първата му и единствена стихосбирка „Моторни песни“ (1940). Поканен е за главен редактор на „Литературен критик“, малко безлично литературно издание, и той успява за няколко броя да го изправи на крака. Последните две години от живота си се занимава изцяло с конспиративна дейност. През 1940 участва в т.нар. Соболева акция, по събиране на подписи за сключване на пакт за взаимопомощ със СССР. Арестуван е в Банско, където е пратен да агитира. Започва съдебен процес и го интернират за три месеца в Годеч.

Процесът може да бъде разгледан като литературно-политически, тъй като се завърта около стихотворението „Селска хроника“, намерено при обиска. В хода на делото Вапцаров неизменно настоява на статута си на поет и призовава един от най-авторитетните писатели по това време – Светослав Минков, да свидетелства пред съда и да „установи какви са моите стихотворения, каква е тяхната художествена стойност“. През октомври 1941 Вапцаров е оправдан, съдът е признал „Селска хроника“ за стихотворение, не за позив, и като че ли литературата е надхитрила цензурата. Но поетът вече е белязан от полицията и в оставащата му година живот вероятно всяка негова стъпка е следена.

В есента на същата 1941 Вапцаров е привлечен за сътрудник на военната комисия към ЦК на БРП(к) – тежка и рискована нелегална работа. Рано сутринта на 4 март 1942 поетът е арестуван. В продължение на четири месеца е разпитван в Дирекцията на полицията заедно с другите задържани и прави пълни самопризнания. Зад решетките възстановява по памет и записва в тефтера си „Байер“ и тетрадката „Сампа“ новите си стихотворения, останали вън от книгата му. Написва стихотворението „Прощално“ и първата строфа от „Предсмъртно“. По това време майка му търси среща с цар Борис III, праща молба за помилване, но без резултат.

На 23 юли 1942 към обед съдът прочита присъдата. Никола Вапцаров заедно с петима от задържаните се осъжда за „противодържавни деяния“ на смърт чрез разстрел. Няколко часа по-късно той дописва втората строфа на стихотворението „Предсмъртно“. Успява да се види за последно с майка си Елена и жена си Бойка. Към 21:00 часа на същия ден е разстрелян.

Вапцаров пише в различни жанрове. Заслужават внимание критическите му текстове, публикувани в пресата, отличаващи се с точна и стегната преценка, като „Театър и публика“, „За творчеството на най-младите“, рецензията му за книгата на Н. Марангозов „На повратки в село“ и др. Поемата „Влак“, стихотворенията „Врабчова сговорна дружина“ и „Машинист“ бележат неговия път в поезията за деца. Малко позната е споменатата вече радиопиеса „Бент“, спазваща всички характерни особености на „звуковата пиеса“: експресивна стилистика, специфичен, персонализиращ героите език, звукови ефекти и пр. „Очакване“ е втората му едноактана радиопиеса, коята затвърждава интереса към този нов жанр, появил се благодарение на радиото. Преди тях Вапцаров вече е написал триактната „Когато вълната бучи“ (1935). Но разбира се, поезията е тази, която разкрива в дълбочина таланта на Вапцаров и го превръща в незаобиколима фигура на българския лирически канон.

Стихосбирката „Моторни песни“ (1940) излиза подписана с бащиното му име Йонков. Вапцаров сам заплаща разходите по нея, голяма част от тиража е подарявана на приятели или пращана на писатели и работнически организации. Корицата е на Борис Ангелушев, избрана след приятелски „конкурс“ измежду четирима художници. Стихотворенията са разделени на четири цикъла – „Песни за човека“, „Песни за родината“, „Песни“ и „Песни за една страна“. Началното стихотворение „Вяра“ е написано специално, наместо въведение. Книгата е добре обмислена в своята цялост, изключително зряла, различава се значително от дебютните стихосбирки на негови съвременници. Новите усети на епохата за всеприсъствието на индивида във всички точки на света, за приближаването на този свят с една нова динамика (видени ясно в стихотворение като „Двубой“), сложният диалог между човека и машината – са все теми, които Вапцаров ще развива и задълбочава в следващите си стихове. Но критическото признание така и не идва, ако не се броят няколкото малки отзива и бележки предимно в провинциални или специализирани технически вестници, писани от приятели и колеги и често пъти неразбиращи поетиката му. Нито една рецензия не се появява в централния литературен печат. Дори сериозната лява критика по онова време не може да разпознае в своя съмишленик големия поет. Трийсетгодишният Вапцаров преживява дълбоко в себе си това, както може да се види от писмата до майка му.

Голямата лирическа самота на Вапцаров вече е започнала да му се случва приживе. Посмъртно му предстои една друга, каноническа самота. Дълги години поезията му ще бъде четена единствено през оптиката на социалистическия канон. По-късно в прочитите на изследователи като Никола Георгиев, Радосвет Коларов, Сабина Беляева и др. Вапцаров ще започне да звучи в цялата си сложност и комплексност.

Стихотворенията, писани след излизането на „Моторни песни“ – „Антени“, „Кино“, „Хроника“, „История“ – започват големия разговор за мястото на човека в един тревожен свят, който никога вече няма да бъде същият. Четейки през контекста на 30-те и 40-те години на ХХ век, през усещането за един засилен обмен със света, през новите тогава медии (радиото, киното, кинохрониката, рекламите), можем да видим как Вапцаров по модерен начин въвлича този свят в собствената си поетика. Как сблъсква поетичния език с бързо овсекидневената терминология на новите машини и медии (кондензатори, антени, пропелери), също с конкретни документални хроники, киноцитати, марки (Круп, Байер, Викерс – в „Хроника“) и т.н. Наблюдава се една впечатляваща синхрония между събитие и интерпретация, актуалното влиза веднага в режим на осмисляне. Култът към новото и бързото му тривиализиране, фалшивата романтика, проблематичното битие на поезията в една нова „епоха на техническа възпроизводимост“ (В. Бенямин) и „епоха на дива жестокост“ (Вапцаров) – са сред важните теми на тази поезия.

Може би най-силно и кондензиращо всичко това е стихотворението „История“. Цялото противоречие на света и идеологиите, включително лявата, са вплетени тук и изправени срещу най-важния въпрос – какво се случва с човека и неговата „мъка ненаписана“. Екзистенциаланата лична и колективна самота, указана в стихотворението, което предвижда едно бъдеще без усет за простата човешка драма, с поети, улисани „във темпове и във агитки“, е болезнено точен профетизъм за идващото време.

Четенето на Никола Вапцаров в широкия контекст на случващото се в света и световната литература на 30-те – 40-те години на ХХ век ни дава представа за универсалното звучене на неговата поезия, без да пренебрегваме социалното и идеологическата оптика, но минавайки и отвъд нея.

Стихотворенията му са преведени на повече от 40 езика. Носител е на Почетната световна награда за мир, дадена му посмъртно през 1953.

Псевд.: Николай Боен, Н. Йонков, Н. В.

 

Георги Господинов

 

Библиографията е изготвена от Аделина Германова (Книги от... и Книги за...)

и Велислава Маринова (Статии за...)

Книги от Никола Вапцаров

ЗаглавиеЖанровеГодина
Моторни песни : Стихотворениястихотворения1940 (фототип. изд. - 1970, 1979, 1983, 2009, 2018)
Избрани стихотворения / Предг., ред. Христо Радевскистихотворения1946 (1948, 1950, 1952, 1954, 1955, 1959)
Влак : Поема за децапоеми1947 (1984, 2020)
Пролет : Стихове за юноши / Подб. Васил Акьовстихове за деца1949
Стихотворения / Никола Йонков Вапцаров ; Пер. с болг. В. Луговского и др. стихотворения1952
Poems / Transl. from the bulg. by Peter Tempestстихотворения1952 (1955)
Пролет : Избрани стихове за юноши / Състав, ред. Ганка Димитровастихотворения, стихове за деца1953
Poemes choisis / Nikolas Vaptzarov ; Avant-propos par Jean Kanapa ; Adapt. par Pierre Seghersстихотворения1954 (1966)
Събрани съчинения / Под ред., предг. Емил Петровпоезия1959
Избрани произведения / Предг. Христо Радевски ; Под ред. на Веселин Андреевпоезия1960
Elektitaj versajoj / Nikola Vapcarov ; Antauparolo de Hristo Radevski; Pentr. Boris Angelusev ; Red. Atanas Lakov стихове1960
Стремително, смело нагоре! : [Стихотворения]стихотворения1961
Стихотворениястихотворения1961 (1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971) – (Библиотека за ученика)
Стихотворения : [Сборник] / Христо Ботев, Христо Смирненский, Никола Вапцаров ; [Прев. от бълг.] ; Состав. Д. Михайловастихотворения1961
Врабчова сговорна дружина : [Поема за деца]поеми1965 (1998)
Когато вълната бучи : Деветата вълна ; Драма в 2 ч. / Сценична прераб. Боян Дановскидрами1967
Вяра : [Стихотворения] – Парал. текст на 25 езикастихотворения1968 (1984 – Парал. текст на 33 ез.)
Стихотворения : [Луксозно сувенирно изд.]стихотворения1969 (1979)
Съчинения / Под ред. на Лилия Кацкова, Бойка Вапцарова ; Предг. Христо Радевскипоезия, стихотворения1969
Съчинения / Под ред. на Бойка Вапцарова ; Предг. от Христо Радевскипоезия1969 (1972, 1976, 1979, 1983)
Secme siirler / N. Y. Vaptsarof ; Cev. [от бълг.] Sabri Ibrafimovстихотворения1969
Съчинения / Никола Й. Вапцаров ; Под ред. на Лилия Кацкова, Бойка Вапцарова ; Предг. от Христо Радевскипоезия1971
Избрани творби / Подб., ред. и бел. Цветана Джагарова ; Предг. Христо Радевскипоезия1972 (1973, 1974, 1975, 1976, 1984, 1988) – (Библиотека за ученика)
Песен за човека : Избрани стихове / Подбор. и ред. Ник. Антонов ; Ил. Ив. Кирковстихотворения1977
Piimata / Isagogi ke metafrasi Ritas Bumi-Papa. – Athina1977
Poemes / Transl. from the Bulg. [с предг.] by Peter Tempestстихотворения1978
Вяра : 10 стихотворения стихотворения1979
Песни мотора : [Сб. стихотоворения] / [Прев. от бълг. Б. Слуцки и др. стихотворения1979
Nikola Wapzarow - Stolz des bulgarischen Volkes : [Сб. материали / Прев. от бълг.]1979
Моторни песни : Стихове / Ил. Румен Скорчевстихове1981
Pjesme. – Sarajevo поезия1982
Стихотворения / Състав., ред. бел. Магдалена Шишковастихотворения1984 (1989)
Стихотворения : [Сборник] / Состав. Магдалена Шишкова ; Пер. [от бълг.] Н. Глазков и др. ; [С предг. от Христо Радевски]стихотворения1984
Poems : [Сборник] / Comp. by Magdalena Shishkovaстихотворения1984
Gedichte : [Сборник] / Nikola Wapzarow ; Hrsg. Magdalena Schischkowa ; Ubers. [от бълг. на нем. ез.] von Uwe Berger et al. поезия1985
Poemes : [Сборник] / Nikolas Vaptzarov ; Recueil etabli par Magdalena Chichkovaпоезия1985
Poesias : [Сборник] / Comp. Magdalena Shishkova поезия1985
Kantoj de motoroj : Elektitaj versajoj / Nikola Vapcarov ; Kunmetis kaj red. Hristo Gorov ; Trad. [от бълг. на есп.] Asen Grigorov et al ; [С предг. от] Hristo Radevskiпоезия1987
Эпоха : Стихи. – Москвастихотворения1987
Песни / Избор и предг. Георги Старделов. – Скопјестихотворения1991
Поезия / Предг., подб., прил. Минко Бенчевпоезия1992 (1995)
Поезияпоезия1992 (2006)
Пролет моя, моя бяла пролет... : 20 стихотворениястихотворения1993
Светли крила : Стихотворения / Никола Вапцаров ; Състав. и подб. Цветан Андреевстихотворения1993
Возот : Песни за деца / Помакедончил Гане Тодоровскистихове за деца1993
Песен за човека : Съчинения / Никола Вапцаров ; Предг., състав., комент. Магдалена Шишковапоезия1997
Поезия / Предг., състав. и прил. Сава Василевпоезия1999
Моторни песни / Състав., предг. Владимир Атанасовпоезия2001
Песен за човека / Състав. Иван Гранитскипоезия2004
Моторни песни / Състав. Красин Кръстев и др.стихове2006
Вълната, която бучи : Драма, разказидрами, разкази2009
Стихотворения за деца / Състав. Катя Зографова стихове за деца2009
Съчинения : В 2 т.2009
Песен за човека : стихотворения – Пiсня про людину : вiршi / Никола Вапцаров ; перекл. з болг. Любов Цай. – София ; Луганськ стихотворения2016

Книги за Никола Вапцаров

АвторЗаглавиеГодина
сб.Никола Йонков Вапцаров – пет години от героичната му смърт1947
сб. Сборник Никола Йонков Вапцаров : Статии, спомени, стихотворения / Състав. Младен Исаев1947
сб.Никола Йонков Вапцаров : Статьи и воспоминания о нем / [Прев. от бълг.]1952
Вапцарова, Б. Спомени за Вапцаров / Лит. обраб. Светослав Минков1952 (1953, 1972)
сб.Никола Вапцаров, лауреат почетной премии Всемирного совета мира 1953
сб.Nikola Vapcarov : 1909–1942 1953
сб.Никола Вапцаров, лауреат на почетната награда на мира1953 (1954)
сб.Никола Йонков Вапцаров : Спомени, писма, документи / [Състав.] Васил Александров, Димо Минев ; Ред. кол. Христо Радевски и др. ; Отг. ред. Пантелей Зарев1953
Пондев, П. Никола Вапцаров : Лит.-крит. очерк1956 (1965)
Вапцарова, Р. Бакьо : Случки от детските и юношеските години на Никола Йонков Вапцаров1958 (1965, 1978)
Вапцарова, Ел. Спомени за моя син 1960 (1969, 1975)
Вапцарова, Б. Когато милионите възкръсват : Спомени за Вапцаров1961
Караславов, Г. Срещи и разговори с Никола Вапцаров1961
Димитрова, Е. Певец на подвига и саможертвата : Очерк за живота и творчеството на Никола Вапцаров1963
Мутафчиев, Р. Й. Език и стил на Вапцаровата поезия1963
Русев, П. Н. Никола Вапцаров : Лит. очерк1963
сб.Христо Смирненски и Никола Вапцаров в спомените на съвременниците / Под ред. на Надежда Измирлиева и др. 1966
сб.Българската критика за Никола Вапцаров : [Сборник] / Подб., ред., [предг.] Николай Янков1969
сб.Никола Вапцаров : Нови изследвания / Отг. ред. Стоян Каролев1970
Караславов, Г. Книга за Смирненски и Вапцаров1971
Вапцарова, Б. Никола Вапцаров : Летопис за живота и творчеството му / Отг. ред. Стойко Божков1978
Данчев, П. Никола Вапцаров : К 70-летию со дня рождения : [Очерк] / Пер. [от бълг.] Валентины Коцевой1979
сб.Никола Вапцаров – гордость болгарского народа : [Сб. материали] / Пер. [от бълг.] Л. Вылчева и др. 1979
Даскалова, Ек. Никола Вапцаров в Морското машинно училище : Докум.-крит. очерк1979
Коларов, Ст. Живот по-хубав от песен : Никола Вапцаров : [Биогр.]1979 (1982, 1990)
Колевски, В. Никола Й. Вапцаров : [Живот и творчество]1979
Колевски, В. Огнярят-поет : [Очерци за Никола Й. Вапцаров]1979 (1982)
сб.Никола Вапцаров – гордост на българския народ : [Сб. материали]1979
сб.Никола Вапцаров : Спомени за поета и революционера : По случай 70 г. от рождението му / Под ред. на Георги Караславов и др.1979
Радонова, М. Творческият път на Вапцаров : [Моногр.] / Ред. Ефрем Каранфилов1979
сб.Светът за българския поет Никола Вапцаров : [Сб. статии и изказвания на видни писатели] / Състав. Йордан Каменов и др. ; Ред. колегия Богомил Нонев и др. ; Прев. на араб. Абд Аллах ас-Суфи, Ахмед ал-Гафари1979
сб.Никола Вапцаров : Нови изследвания и материали : [Сборник] / Ред. кол. Боян Ничев и др. 1980
сб.Песен за човека : 70 г. от рождението на Никола Вапцаров : Стихове, статии, есета, изказвания за Н. Вапцаров от чуждестр. писатели, юни-дек. 1979 / Отг. ред. Пенчо Данчев и др. 1980
Голев, Вл. Никола Вапцаров : [Ил. биогр. очерк] / Пер. с болг. Татьяны Митевой, Владимира Куца ; Ред. кол. Владимир Голев и др.1981
сб.Никола Вапцаров : К 70-летию со дня рождения : Междунар. науч. конф. 6 - 7 дек. 1979 г. : Докл. и выступления / Състав. и ред. Тончо Жечев и др. ; [Прев. от бълг.]1981
сб.Никола Вапцаров : 70 г. от рождението му : Междунар. науч. конф. София, 6–7 дек. 1979 г. : Докл., изказвания / Състав. и ред. Тончо Жечев и др. 1981
сб.Никола Вапцаров : 1909–1942 : Био-библиогр. указ. / Състав. Иванка Петрова, Надя Велева, Елена Фурнаджиева ; Ред. Христо Дудевски1981
Коларов, Ст. Шестимата от дело N 585 / 1942 : Докум. очерци1982 (1985, 1989)
сб.Ръкописно наследство / Състав. [с предг.] Бойка Вапцарова ; Подготвили текста и коментара Бойка Вапцарова, Магдалена Шишкова ; Отг. ред. Стойко Божков, Соня Баева1982
Тотев, П. За него живота : Пет подстъпа към „Моторни песни“ на Никола Вапцаров1983
сб.Но разкажи със думи прости... : Разговори със съвременници на Никола Вапцаров / Състав. Магдалена Шишкова1988
Вапцаров, Б.Моят брат [Никола Вапцаров] : Спомени, статии, слова1989
Вапцарова, Б. Вапцаров сред събратята си по перо : [Спомени]1989
Ничев, Б. Вапцаров или нашият поетичен диалог със света : [Литературнокрит. очерк]1989
Попова, Юл. Никола Вапцаров : 1909–19421989
Спиридонов, Ал. Никола Вапцаров : Поетът срещу тоталитаризма : [Моногр.]1991
Трифонова, Цв. Архив „Никола Вапцаров“ : Аналит. опис1991
сб.Страници за Никола Вапцаров : Творчеството на писателя в бълг. лит. критика / Състав. Панко Анчев1992
Калайджиев, Б. Никола Вапцаров – човекът, българинът1995
сб.Никола Вапцаров : Нови изследвания : Сб. [докл. от науч. сесия, 7–8. XII. 1994 г., Благоевград и Банско] / Ред. кол. Любен Бумбалов и др. 1995
Балкански, Т. Никола Вапцаров, България и българите : Към просопографията на поета1996
сб.Понякога ще идвам... : Анкета с Бойка Григорова Вапцарова 1993–1996 г. / Направила анкетата Катя Янева1996
Георгиев, Н. На повратки в село – или към света? : Никола Вапцаров и Николай Марангозов по кръстопътищата на бълг. лит.1999
Трифонова, Цв.Никола Вапцаров. Текстът и сянката : Текстологични прочити и анализи2004
Янева, К. И пак четем стихотворенията на Вапцаров2004
Вапцарова, М. Дневник за дневника2005
Атанасов, Вл. Ат. Никола Вапцаров в света на постмодерната комуникация2009
сб.Вапцаров в нас / Състав. и ред. Димитър Серафимов ; Ред. кол. Панчо Панев ... [и др.]2009
Вапцарова, Б. Да се чете след смъртта ми... : Ръкописи, писма, документи /Състав., [предг.] Борис Данков2009
Зографова, К. Никола Вапцаров: преоткриване : Документална сага2009
Пеев, Ил. Никола Йонков Вапцаров – Моряка : поетът, които сроди морето и машините с човешката душа и възпя вярата и любовта, свободата и мира2009
сб.[Сто] 100 години от рождението на Никола Вапцаров : Юбилеен сборник / Ред. кол. Ангел Маринов и др. 2009
Мангачев, П. Никола Вапцаров в архивите на МВР2010
сб.Вапцаров – вяра и самота : Сборник с нови научни изследвания по повод 100-годишнината на поета / Състав. Свилен Каролев2011
сб.Никола Йонков Вапцаров : Биобиблиография 1980–2009 / Състав.. Снежана Коларова ... и др. ; Библиогр. ред. Елена Янакиева, Юлия Карадачка-Симеонова2016
Парушев, ПарушНикола Вапцаров2020
Димов, Пр.За него, живота... : Книга за Никола Вапцаров 2020

Статии за Никола Вапцаров

АвторЗаглавиеИзданиеДатаБрой
Вълчев, ЙорданВоенните разкази на един млад писателЛитературен фронт19466
Цанева, МиленаЖивот и смърт в поезията на ВапцаровЛитературата20107
Каменов, Йордан За кого Вапцаров написа "Прощално". За Бойка или... за Иванка?Труд11.03.201068
Заркова, АннаПредател ли е ВапцаровТруд17.09.2010257
Пеев, Илия Никола Йонков Вапцаров - ярка поетична звезда сред варненската интелигенция и българското морячество10 книги за Варна (Варна)201210
Борисова, ХристинаВизията на завода във Вапцаровата поезияОбразование и квалификация на педагогическите кадри - приложно-практически аспекти20133
Радев, Иван "Сиротна песен" - екзистенциалното "Nevermore" на Дебелянов : между "Епилог" на П. Р. Славейков и "Предсмъртно" на Н. ВапцаровЛитературен вестник18.09.201328
Вачева, МилаНикола Вапцаров гадае смъртта си от куршум в неизвестно досега стихотворение : племенницата на поета откри негови стихове и проза24 часа13.12.2014338
Borisova, Biljana Nikola Furnadjiev ; Chavdar Mutafov ; Nikola Vaptsarov ; Atanas DalchevBulgarian Modernism2017
Кузмова-Зографова, Катя„Взривната ракета" на Вапцаров : От технологичната романтика до възпевите на социалистическата "нация техническа"Литература и техника2018
Борисова, БилянаОтново за Вапцаров: Песни за "човека" - в перспективата на авангардната концепция за изкуството-животЛитературата - смисъл, страст, съдба : Юбилеен сборник в чест на проф. Милена Цанева2020